Home » Stalking

Stalking

Stalking

Men spreekt van stalking op het moment dat iemand opzettelijk en structureel wordt lastiggevallen. De stalker maakt inbreuk op het persoonlijk leven van het slachtoffer. Gevoel van veiligheid en vrijheid wordt daardoor ernstig aangetast. Stalken, ook wel belagen genoemd, is een misdrijf en kan soms jaren duren.

Tegenwoordig is naast fysieke stalking ook digitale stalking een veelvoorkomend verschijnsel. Denk hierbij aan bedreigingen via Facebook of Instagram. Fysiek of digitaal, het is voor slachtoffers een zeer heftige ervaring. Uw leven kan beheerst worden door dagelijkse dreiging en angst. Wij nemen iedere vorm van stalking serieus en sluiten niets uit. Zo kan de stalker een (ex-)partner of familielid zijn, maar ook een onbekende.

Doe altijd eerst aangifte bij de politie. Als u na de aangifte het gevoel heeft dat u er alleen voor staat en de politie te weinig voor u kan betekenen. Dan staat De Rechercheur voor u klaar om u te ondersteunen bij het verzamelen van voldoende bewijs. Het opbouwen van een goed dossier is van levensbelang voor het stoppen van de stalker. Zo adviseren wij u om alle berichten, brieven, telefoongesprekken en elk ander bewijs, voorzien van datum en tijdstip, te bewaren. Deze informatie wordt tijdens het vertrouwelijke intakegesprek met u doorgenomen.

https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/stalking

Iemand die stalking pleegt is volgens artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht:

Hij, die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste 3 jaren of een geldboete van de vierde categorie

Bij voldoende bewijs kunnen wij de stalker confronteren met de bevindingen van het onderzoek. Deze confrontatie kan vervolgens bijdragen aan het stoppen van het stalking gedrag.

Stalking kan zich op verschillende manieren uiten, zoals

  • Opwachten, bespieden en volgen
  • Stelselmatig versturen van ongewenste brieven, e-mails, telefoontjes en tekstberichten
  • Aanhoudende bedreigingen
  • Verspreiden van leugens en roddels
  • Beschadigen of vernielen van eigendommen

Hoe verloopt een onderzoek bij De Rechercheur?

  1. Allereerst zal er een kennismaking plaatsvinden. Dit per voorkeur persoonlijk, maar uiteraard kan het ook telefonisch of per e-mail. Tijdens dit vertrouwelijke gesprek worden de onderzoeksmogelijkheden, haalbaarheid en kosten van het onderzoek besproken. Aan de hand van de aangeleverde informatie wordt in overleg met u een persoonlijke en vrijblijvende offerte opgemaakt, inclusief concreet plan van aanpak.
  2. Op het moment dat u akkoord gaat met de offerte, wordt het onderzoek in overleg met u ingepland. Tijdens het onderzoek wordt u door De Rechercheur op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en resultaten.
  3. Na afloop van het onderzoek vindt (optioneel) een confrontatiegesprek met de betrokkene(n) plaats. Daarnaast wordt door De Rechercheur een eindrapportage opgemaakt. Deze rapportage, inclusief foto- en beeldmateriaal, kunt u eventueel gebruiken om arbeidsrechtelijke of strafrechtelijke maatregelen te nemen. Ook kan, indien gewenst, De Rechercheur u ondersteunen in het doen van aangifte bij de politie.

De Rechercheur helpt u, zeker weten!

 

Voor meer vragen of informatie neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Wij verrichten onderzoek door heel Nederland, waaronder Arnhem, Asten, Best, Bladel, Boxmeer, Brabant, Breda, Cuijk, Den Bosch, Boxtel, Budel, Den Bosch, Deurne, Deventer, Eersel, Ede, Eindhoven, Gelderland, Geldrop, Geleen, Gennep, Heerlen, Helmond, Heeze, Horst, Huissen, Limburg, Loon op Zand, Maastricht, Malden, Nijmegen, Noord-Brabant, Nuenen, Oosterhout, Oss, Kersteren, Renkum, Roermond, ’s-Hertogenbosch, Tiel, Tilburg, Uden, Utrecht, Valkenswaard, Veenendaal, Veghel, Venray, Veldhoven, Venlo, Vught, Waalwijk, Weert, Zaltbommel.